Mija drugi rok realizacji programu innowacyjnego „ Czym skorupka za młodu, czyli w trosce o własne zdrowie”. W bieżącym roku szkolnym uczestniczyły w nim obie grupy przedszkolne: starsza i młodsza. Każda w miarę swoich możliwości.
Starszaki już w październiku przypominały sobie zasady zdrowego odżywiania, prawidłowego postępowania przed spożyciem warzyw czy owoców oraz właściwego zachowania się w jadalni przedszkolnej. Młodsze dzieci realizacje programu rozpoczęły po okresie adaptacyjnym.
W kuchni przedszkolnej dzieci piekły i dekorowały pierniczki przed Bożym Narodzeniem, przygotowywały wiosenny twarożek oraz potrawy z jaj. Poznawały smak rzodkiewki i rabarbaru z domowych ogródków.
W maju przedszkolaki ponownie uczestniczyły w wysiewaniu nasion i sadzeniu roślin w ogródku przedszkolnym. Plon zamierzamy wykorzystać do dalszych działań kulinarnych.
Bożena Łaniewska