Kalendarium

Niedziela, 2024-05-05

Imieniny: Irydy, Tamary

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 478022
  • Do końca roku: 240 dni
  • Do wakacji: 47 dni

Kartka z kalendarza

Przedszkolne innowacje

Przedszkolne innowacje

We wrześniu 2013 roku dzieci z Punktu Przedszkolnego w Stężycy Kolonii pod opieką nauczycielek p. Ireny Ciechańskiej i p. Bożeny Łaniewskiej rozpoczęły realizację programu innowacyjnego „Czym skorupka za młodu, czyli w trosce własne zdrowie” autorstwa Bożeny Łaniewskiej.

Program zakłada propagowanie działań prozdrowotnych, zachęcanie do aktywności fizycznej, między innymi do pracy w ogródku, wykorzystania zasobów ogrodów i sadów do przygotowywania przez dzieci prostych potraw z łatwo dostępnych i nieprzetworzonych produktów.

Przedszkolne innowacje

We wrześniu 2013 roku dzieci z Punktu Przedszkolnego w Stężycy Kolonii pod opieką nauczycielek p. Ireny Ciechańskiej i p. Bożeny Łaniewskiej rozpoczęły realizację programu innowacyjnego „Czym skorupka za młodu, czyli w trosce własne zdrowie” autorstwa Bożeny Łaniewskiej.

Program zakłada propagowanie działań prozdrowotnych, zachęcanie do aktywności fizycznej, między innymi do pracy w ogródku, wykorzystania zasobów ogrodów i sadów do przygotowywania przez dzieci prostych potraw z łatwo dostępnych i nieprzetworzonych produktów.

Zgodnie z założeniami działania dzieci będą realizowane w trzech obszarach:

  1. Właściwie się odżywiamy – „Wiem, co jem”. Poznawanie zasad zdrowego odżywiania się, poznawania tego, co służy zdrowiu i co mu szkodzi.
  2. Nasz ogródek warzywny – „To umiem, to znam, to jem”. Prowadzenie ogródka warzywnego i wykorzystanie jego zasobów do celów kulinarnych i nie tylko.
  3. Przygoda w kuchni – „Nasze kuchcikowo”. Największą przygodę przedszkolaki przeżyją w przedszkolnej stołówce i kuchni, gdzie pod okiem swoich pań i rodziców będą przygotowywać posiłki „na miarę przedszkolaka”.

 

Realizacja programu zaczęła się we wrześniu od poznawania zasad zdrowego odżywiania się, piramidy zdrowia i przypomnienia konieczności zachowania czystości, ale ogródek warzywny założyliśmy już wiosną.

W ciepłe jesienne dni mogliśmy wykorzystać to, co tam urosło. Było wesoło i swojsko podczas łuskania ziaren słonecznika i dyni. Dzieci ze smakiem chrupały marchewkę.

Pod koniec września dzieci przeżyły pierwszą przygodę w przedszkolnej kuchni. Z dyni i innych składników przygotowały zupę dyniową, którą następnie gotowały osoby dorosłe. W tym czasie dzieci smarowały chleb masłem i wkładały do niego ser żółty robiąc tosty. Zupa krem z ciepłymi tostami smakowała znakomicie, podobnie, jak przygotowany tego samego dnia koktajl mleczno –owocowy i racuchy z dyni smażone na następny dzień.